Ryby to cenne źródło białka, witamin i kwasów omega-3, dlatego powinny być ważnym elementem naszej diety. Ale co właściwie oznacza, że ryba jest „zdrowa”? Czy hodowlane ryby mogą być ekologiczne? Jakie zagrożenia niosą toksyny, metale ciężkie i antybiotyki – czy naprawdę mamy się czego obawiać? Naukowcy zapraszają na kolejne otwarte spotkanie edukacyjne, poświęcone rybom i kontrowersjom związanym z ich jedzeniem.
Już 6 września naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN oraz zaproszeni eksperci, którzy na co dzień zajmują się badaniami w obszarze akwakultury, opowiedzą o pochodzeniu ryb, ich właściwościach, bezpieczeństwie żywnościowym i systemach kontroli jakości.
Będzie też o rybach w diecie dzieci, kobiet w ciąży czy osób starszych. Przyjrzymy się temu, jak dieta rybna może wpływać na odporność czy metabolizm. Nie unikniemy też tematów trudnych, jak antybiotyki, hormony, metale ciężkie w rybach czy przełowienia.
Opiekę merytoryczną pełni dr hab. Daniel Żarski, profesor instytutu, kierownik Zespołu Rozrodu i Rozwoju Ryb.
Spotkanie jest częścią projektu ERA Chair WELCOME2, którego celem jest powołanie w Instytucie centrum doskonałości w obszarze nutrigenomiki dla poprawy zdrowia i jakości życia.
PROGRAM
09:00 – Rejestracja
09:20 – 09:30
Powitanie – Iwona Kieda, projekt WELCOME2 – Centre of Excellence in Nutrigenomics, dr hab. Daniel Żarski, koordynator merytoryczny spotkania
09:30 – 09:50
Czy ryba to nadal zdrowy wybór? Fakty i mity o jakości ryb
dr hab. inż. Radosław Kowalski, profesor instytutu, Zespół Biotechnologii Rozrodu Organizmów Wodnych, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN
- Co to znaczy, że ryba jest “zdrowa”?
- Skąd pochodzą nasze ryby? – hodowla versus połów
- Metale ciężkie, pasożyty i inne patogeny – zagrożenia czy przesadzone obawy?
- Systemy kontroli jakości i bezpieczeństwa ryb w Polsce i UE
- Które ryby warto wybierać, a których lepiej unikać?
09:50 – 10:10
Ryby hodowlane – czy mamy się czego bać?
dr hab. Daniel Żarski, profesor instytutu, Kierownik Zespołu Rozwoju i Rozrodu Ryb, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN
- Jak wygląda nowoczesna akwakultura w Polsce i Europie?
- Fakty i kontrowersje: antybiotyki, hormony, karmy
- Czy ryby z hodowli mogą być ekologiczne?
- Przykłady dobrych praktyk i certyfikowanych gospodarstw
- Hodowla ryb w kontekście zrównoważonego rozwoju
10:10 – 10:30
Zarybienia, bioróżnorodność, ochrona – czy ryby mogą zniknąć?
dr inż. Andrzej Kapusta, Kierownik Zakładu Ichtiologii, Hydrobiologii i Ekologii Wód, Instytut Rybactwa Śródlądowego im. St. Sakowicza, PIB
- Dlaczego różnorodność ryb jest ważna?
- Rola wędkarzy i rybaków w ochronie zasobów
- Problemy z inwazyjnymi gatunkami, zmianami klimatu i nadmierną eksploatacją
- Zarybianie – kiedy pomaga, a kiedy szkodzi?
- Co możemy zrobić jako społeczność?
10:30 – 10:50 – Przerwa kawowa + Degustacja ryb z lokalnych gospodarstw
10:50 – 11:10
Ryba na talerzu – od jeziora po zdrową dietę
dr hab. Małgorzata Woźniak, profesor Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego
- Co kryje się pod nazwą “ryba”? – skład, wartości odżywcze
- Omega-3, białko, jod i inne skarby
- Czy wszystkie ryby są tak samo dobre (świeże, mrożone, wędzone, puszkowane)?
- Jak przyrządzać ryby, by nie tracić ich właściwości?
- Ryba w diecie dzieci, kobiet w ciąży i osób starszych
11:10 – 11:30
Ryby w świetle nutrigenomiki – jak morski genom spotyka się z ludzkim metabolizmem
dr Marianna Raczyk, Zespół Nutrigenomiki, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN
- O nutrigenomice
- Profil bioaktywnych składników ryb
- Wpływ składników ryb na ekspresję genów
- Ryby a prewencja chorób w ujęciu nutrigenomicznym
11:30 – 12:00 – Zapytaj eksperta: Interaktywna sesja pytań
12:00 – 12:30 – Lunch
12:30 – 13:30 – Panel dyskusyjny z ekspertami
13:30 – Zakończenie