RYBY NA TALERZU – ZDROWIE, EKOLOGIA I ŚWIADOME WYBORY | SPOTKANIE EDUKACYJNE WELCOME2

6.09.2025

Ryby to cenne źródło białka, witamin i kwasów omega-3, dlatego powinny być ważnym elementem naszej diety. Ale co właściwie oznacza, że ryba jest „zdrowa”? Czy hodowlane ryby mogą być ekologiczne? Jakie zagrożenia niosą toksyny, metale ciężkie i antybiotyki – czy naprawdę mamy się czego obawiać? Naukowcy zapraszają na kolejne otwarte spotkanie edukacyjne, poświęcone rybom i kontrowersjom związanym z ich jedzeniem.

Już 6 września naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN oraz zaproszeni eksperci, którzy na co dzień zajmują się badaniami w obszarze akwakultury, opowiedzą o pochodzeniu ryb, ich właściwościach, bezpieczeństwie żywnościowym i systemach kontroli jakości.

Będzie też o rybach w diecie dzieci, kobiet w ciąży czy osób starszych. Przyjrzymy się temu, jak dieta rybna może wpływać na odporność czy metabolizm. Nie unikniemy też tematów trudnych, jak antybiotyki, hormony, metale ciężkie w rybach czy przełowienia.

Opiekę merytoryczną pełni dr hab. Daniel Żarski, profesor instytutu, kierownik Zespołu Rozrodu i Rozwoju Ryb.

Spotkanie jest częścią projektu ERA Chair WELCOME2, którego celem jest powołanie w Instytucie centrum doskonałości w obszarze nutrigenomiki dla poprawy zdrowia i jakości życia.

PROGRAM

09:00 – Rejestracja

09:20 – 09:30

Powitanie – Iwona Kieda, projekt WELCOME2 – Centre of Excellence in Nutrigenomics, dr hab. Daniel Żarski, koordynator merytoryczny spotkania

09:30 – 09:50

Czy ryba to nadal zdrowy wybór? Fakty i mity o jakości ryb

dr hab. inż. Radosław Kowalski, profesor instytutu, Zespół Biotechnologii Rozrodu Organizmów Wodnych, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN

  • Co to znaczy, że ryba jest “zdrowa”?
  • Skąd pochodzą nasze ryby? – hodowla versus połów
  • Metale ciężkie, pasożyty i inne patogeny – zagrożenia czy przesadzone obawy?
  • Systemy kontroli jakości i bezpieczeństwa ryb w Polsce i UE
  • Które ryby warto wybierać, a których lepiej unikać?

09:50 – 10:10

Ryby hodowlane – czy mamy się czego bać?

dr hab. Daniel Żarski, profesor instytutu, Kierownik Zespołu Rozwoju i Rozrodu Ryb, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN

  • Jak wygląda nowoczesna akwakultura w Polsce i Europie?
  • Fakty i kontrowersje: antybiotyki, hormony, karmy
  • Czy ryby z hodowli mogą być ekologiczne?
  • Przykłady dobrych praktyk i certyfikowanych gospodarstw
  • Hodowla ryb w kontekście zrównoważonego rozwoju

10:10 – 10:30

Zarybienia, bioróżnorodność, ochrona – czy ryby mogą zniknąć?

dr inż. Andrzej Kapusta, Kierownik Zakładu Ichtiologii, Hydrobiologii i Ekologii Wód, Instytut Rybactwa Śródlądowego im. St. Sakowicza, PIB

  • Dlaczego różnorodność ryb jest ważna?
  • Rola wędkarzy i rybaków w ochronie zasobów
  • Problemy z inwazyjnymi gatunkami, zmianami klimatu i nadmierną eksploatacją
  • Zarybianie – kiedy pomaga, a kiedy szkodzi?
  • Co możemy zrobić jako społeczność?

10:30 – 10:50 – Przerwa kawowa + Degustacja ryb z lokalnych gospodarstw

10:50 – 11:10

Ryba na talerzu – od jeziora po zdrową dietę

dr hab. Małgorzata Woźniak, profesor Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego

  • Co kryje się pod nazwą “ryba”? – skład, wartości odżywcze
  • Omega-3, białko, jod i inne skarby
  • Czy wszystkie ryby są tak samo dobre (świeże, mrożone, wędzone, puszkowane)?
  • Jak przyrządzać ryby, by nie tracić ich właściwości?
  • Ryba w diecie dzieci, kobiet w ciąży i osób starszych

11:10 – 11:30

Ryby w świetle nutrigenomiki – jak morski genom spotyka się z ludzkim metabolizmem

dr Marianna Raczyk, Zespół Nutrigenomiki, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN

  • O nutrigenomice
  • Profil bioaktywnych składników ryb
  • Wpływ składników ryb na ekspresję genów
  • Ryby a prewencja chorób w ujęciu nutrigenomicznym

11:30 – 12:00 – Zapytaj eksperta: Interaktywna sesja pytań

12:00 – 12:30 – Lunch

12:30 – 13:30 – Panel dyskusyjny z ekspertami

13:30 – Zakończenie

DATA: 6 września 2025 (sobota)

GODZINA: 9:00 – 13:30

MIEJSCE: Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN, ul. Trylińskiego 18, 10-683 Olsztyn

Spotkanie jest bezpłatne. W związku z ograniczoną liczbą miejsc obowiązuje rejestracja. Na zapisy czekamy do 4 września.

FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY