SUPERFOODS – NA ZDROWIE(?) | SPOTKANIE EDUKACYJNE WELCOME2

29.03.2025

Tym razem naukowcy i eksperci pomogą nam zweryfikować swoje przekonania na temat superżywności. Porozmawiamy o produktach lokalnych i tych egzotycznych. Dowiemy się, czy rzeczywiście w naszej codziennej diecie powinny znajdować się produkty takie jak grzyby shiitake, nasiona chia, chlorella czy moringa, a także czy dieta bogata w te produkty jest odpowiednia dla dzieci.

Wydarzenie odbywa się w ramach realizacji projektu ERA Chair WELCOME2 “Powołanie Centrum Doskonałości w obszarze nutrigenomiki dla poprawy zdrowia i jakości życia”. Opiekę merytoryczną nad spotkaniem pełni dr Małgorzata Starowicz, liderka Zespołu Chemii i Biodynamiki Żywności w Instytucie.

PROGRAM

09:00 – Rejestracja

09:30 – 09:40 – Powitanie

09:40 – 10:00
Superżywność: co jest prawdą, a co mitem?
dr Małgorzata Starowicz, Zespół Chemii i Biodynamiki Żywności, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN

10:00 – 10:20
Superfoods – specjalna żywność czy żywność do zadań specjalnych?
dr Joanna Ciborska, Katedra Żywienia Człowieka, Wydział Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie

10:20 – 10:40
Superfoods w diecie dziecka – korzyści i pułapki ich spożywania
dr Anna Hinburg, Wojewódzki Specjalistyczny Szpital Dziecięcy w Olsztynie

10:40 – 11:10Przerwa kawowa

11:10 – 11:30
Spirulina – „superżywność”, która łagodzi dysfunkcję naczyń związaną z procesami starzenia
dr hab. n. med. Michał S. Majewski, prof. UWM, Katedra Farmakologii Toksykologii, Wydział Lekarski Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie

11:30 – 11:50
Zdrowotne korzyści jedzenia jabłek – co na to nauka?
dr Marianna Raczyk, Zespół Nutrigenomiki, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN

12:00 – 12:20 – Zapytaj eksperta: Interaktywna sesja pytań

12:20 – 12:50Lunch

12:50 – 13:50 – Panel dyskusyjny

13:50 – 14:00 – Zakończenie

Czy „superfoods” to termin o solidnych podstawach naukowych, a może tylko chwyt marketingowy? Czy w katalogu żywności szczególnie korzystnej dla naszego zdrowia znajdziemy wyłącznie produkty, które nie występują w naszym kraju naturalnie? A może polski rynek spożywczy i przyroda wokół nas też mogą nam zaproponować coś „super”?

Zapraszamy do Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie na kolejne otwarte spotkanie edukacyjne.

DATA: 29 marca 2025 (sobota)

GODZINA: 9:00 – 14:00

MIEJSCE: Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN, ul. Trylińskiego 18, 10-683 Olsztyn

Spotkanie jest bezpłatne. W związku z ograniczoną liczbą miejsc obowiązuje rejestracja. Na zapisy czekamy do 25 marca.

FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY