Czy zdrowe jelita to zdrowszy mózg, jak sposób odżywiania wpływa na nasze zdrowie i nastrój oraz jak emocje kształtują nasze wybory żywieniowe – temat zależności jelita-mózg jest coraz częściej obecny w mediach, przez co wzbudza nie tylko zainteresowanie, ale i szereg wątpliwości. Skonfrontowaliśmy je z aktualną wiedzą ekspercką podczas drugiego otwartego spotkania w ramach realizowanego w Instytucie Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN projektu ERA Chairs WELCOME2.
W programie wydarzenia znalazło się pięć wystąpień naukowczyń i ekspertek, które w swojej pracy zajmują się tematami związanymi z żywnością i żywieniem – zarówno badawczo, jak i pod kątem ich popularyzacji wśród społeczeństwa. Każda ze specjalistek omówiła temat zależności pomiędzy jelitami a mózgiem z perspektywy reprezentowanej przez siebie dziedziny.
Spotkanie otworzyła dr Joanna Fotschki z IRZiBŻ PAN, koordynatorka merytoryczna spotkania. Swoje wystąpienie poświęciła mikrobiocie jelitowej, czyli „łącznikowi” między jelitami a mózgiem. – Troszcząc się odpowiednio o swoją mikrobiotę możesz zadbać również o dobrą kondycję swoich jelit, a także całego organizmu – podkreślała dr Joanna Fotschki.
Prezentacja: Jelita to Twój drugi mózg. Jakie są powiązania między mikrobiotą, jelitami i mózgiem?
Następnie przybliżono uczestnikom rolę czynników psychologicznych w naszych wyborach żywieniowych. Zwrócono uwagę na nawyki i kształtowanie się mechanizmów radzenia sobie ze stresem, które wpływają na to, co jemy, ale i jak jemy. – Twoje emocje kształtują Twoje wybory żywieniowe bardziej niż myślisz – mówiła Patrycja Fijał, dietetyk medyczny i psychodietetyk z Poradni Dietetyki Medycznej.
Prezentacja: Jak emocje kształtują nasze wybory żywieniowe?
Kolejne wystąpienie poświęcono hormonom. Dr Aleksandra Szczepkowska z IRZiBŻ PAN opowiedziała o wpływie hormonów na to, co i jak jemy, omawiając układ endokrynny człowieka, przyglądając się poszczególnym hormonom regulującym spożycie pokarmów i wyjaśniając, dlaczego podniesiony poziom hormonu stresu (kortyzolu) może zwiększać apetyt, szczególnie na kaloryczne, słodkie i tłuste pokarmy.
Prezentacja: Hormony – jak wpływają na to, co jemy i jak jemy?
Następnym tematem spotkania były zależności między odżywianiem a zaburzeniami depresyjnymi. Okazuje się bowiem, że odpowiednia dieta może być elementem wspierającym leczenie depresji. – Warto mieć świadomość, jakie związki mogą wspomagać leczenie depresji oraz jakie będą niewskazane w trakcie terapii – podsumowała Małgorzata Pielichowska, dietetyk kliniczny i psychodietetyk.
Prezentacja: Jelita a depresja. Zależności między odżywianiem a zaburzeniami depresyjnymi.
Tematem ostatniego wystąpienia była nutrigenomika, dziedzina nauki z pogranicza genetyki i dietetyki, która bada wpływ składników pokarmowych na ekspresję genów m.in. odpowiedzialnych za prawidłowe działanie układu odpornościowego, w tym na predyspozycje do zapadalności na różne choroby. O nutrigenomice oraz suplementacji witaminami w kontekście osi jelitowo-mózgowej opowiedziała dr Emilia Gospodarska z IRZiBŻ PAN.
Prezentacja: Nutrigenomika – suplementacja witaminami wpływająca na oś jelito-mózg.
Ostatnim punktem spotkania był panel dyskusyjny, w którym uczestniczyły wszystkie prelegentki. Uczestnicy mogli zgłaszać swoje pytania przez ankietę dostępną online, jak również zadawać je bezpośrednio w trakcie panelu. Wynikiem sesji panelowej była ożywiona dyskusja, zwracano również uwagę na potrzebę konsultowania swoich wątpliwości zdrowotnych z lekarzem rodzinnym i niezwlekaniem z wdrażaniem terapii, jeśli tylko istnieje takie wskazanie.
Media
Radio Olsztyn
TVP Olsztyn (od 1:34)